رقصیدن در دوران بارداری و تاثیر آن بر جنین
در این مقاله رقصیدن در دوران بارداری و تاثیر آن بر جنین را بررسی خواهیم کرد. در زندگی هر بانویی، دوران بارداری میتواند یکی از حساس ترین مراحل زندگی باشد. نحوه سپری این دوران و میزان مراقبت هر فرد از جسم خود تاثیر زیادی در سلامت مادر در آینده خواهد داشت. گاهی به خاطر ترس از آسیب جسمی خود و کودک، مادران باردار فعالیت های جسمی خود را به شدت کاهش می دهند؛ این کار میتواند بر سلامت روحی مادر و جنین تاثیرگذار باشد. همانگونه که احساس شادابی و سلامتی مادر تأثیر مستقیم بر سلامت و شادابی جنین دارد.
برخلاف عقیده بسیاری از افراد، دوران بارداری و حاملگی به معنای بیتحرکی کامل و استراحت مطلق نیست. بانوان با داشتن فعالیت بدنی مناسب در این دوران نهتنها دچار عوارض دوران بارداری نخواهند شد؛ بلکه روند رشد و نمو جنین با صحت و سلامت بیشتری طی خواهد شد. یکی از بهترین روشهای تحرک مناسب در دوران بارداری، رقص است.
در ادامه مطلب به مواردی که باید در مورد رقصیدن در بارداری بدانید، خواهیم پرداخت.
نکات ایمنی و فواید رقصیدن در دوران بارداری
رقص بهعنوان یک ورزش هوازی سطح کلسترول خون را کاهش میدهد؛ بهطور کلی قدرت و انعطافپذیری عضلات را افزایش میدهد؛ و تا حد قابل توجهی دامنه کلی حرکت فرد را بهبود میبخشد. ورزشهای هوازی و سبک که باعث فعالیت بیشتر قلب شوند، به زنان باردار توصیه میشوند. بهتر است حداقل 30 دقیقه در روز به آن پرداخته شود.
اما برخی خانمها به ورزشهای هوازی ساده مانند پیادهروی و یا یوگا علاقه ندارند و فعالیتهای پرتحرکی مانند رقصیدن را ترجیح میدهند. رقصیدن علاوه بر کمک به حفظ سلامتی و تناسب اندام، کمک زیادی در کاهش استرسهای روزانه میکند.
آیا رقصیدن در بارداری ایمن است؟
آیا رقص در دوران بارداری به جنین آسیب میزند؟ عموماً جواب این سوال خیر است. رقصیدن بانوان باردار، بهصورت روزانه و مدتهای زمانی کوتاه بدون انجام حرکات پرشی و شدید مانعی ندارد و کاملاً امن است.
شادی مادر، جنین را به رقص میآورد
با سونوگرافی مادران بارداری که در حال تماشای فیلمهای شاد یا غمانگیز بودند، مشخص شد جنین مادران شاد دست و پای خود را بیشتر تکان میدهد. این نخستین آزمایش از تأثیر احساسات زودگذر مادر بر جنین است.
جنینی که درون رحم مادر رشد میکند، غذا و اکسیژن را به سادگی از مادر دریافت میکند؛ اما اکنون به نظر میرسد که شادی و غم نیز از مادر به جنین منتقل میشود.
فواید رقصیدن در دوران بارداری
- افزایش انعطافپذیری مادر با افزایش وزن و بزرگ شدن شکم مادر
- کاهش احساس خستگی و افسردگی که بخشی از علایم بارداری است
- کاهش استرس و اضطراب با افزایش تولید اندورفین در بدن
- کاهش احتمال بروز اختلالات و مشکلات حین زایمان
- افزایش و قوام بافت عضلات و تقویت عضلات پا و کمر
- افزایش توانایی قلب و ریه با افزایش میزان گردش خون
- بهترین جایگزین برای ورزش های باشگاهی و تمرینات خانگی
- ورزشی متفاوت که در هر زمان و مکانی میتوان آن را انجام داد و انتخاب شدت و نوع آن اختیاری است
- کاهش نفخ و تسهیل خروج گازهای شکمی
- کاهش روند افزایش وزن غیراستاندارد در دوران بارداری و اختلالات ناشی از آن
- کاهش احتمال ابتلا به عوارض بارداری از جمله دیابت بارداری و پرهاکلامپسی
تجربه های متفاوت بانوان در دوران بارداری
بانوان در دوران بارداری تجربههای یکسان ندارند. برخی از مادران در دوران حاملگی خانهنشین میشوند و قادر به انجام فعالیتهای زیادی نیستند. برخی دیگر به راحتی به فعالیتهای خود ادامه میدهند و هیچ مشکلی پیش نمیآید. چیزی که هر مادر باردار باید بداند، این است که هر اندازه فعالیت بدنی در این دوران بیشتر باشد، سلامت خود و جنینش بیشتر خواهد بود.
چه مواردی را باید در مورد رقص در بارداری رعایت کنیم؟
بهتر است قبل از شروع هرگونه برنامه ورزشی و رقص با پزشک خود در ارتباط باشید و از او کمک بخواهید. در صورت داشتن مشکلات زیر حتماً به پزشک اطلاع دهید:
- مشکلات رحمی
- داشتن بیماری قلبی عروقی
- داشتن بیماریهای ریه
- هرگونه مشکل جسمی
- خونریزی واژینال
- داشتن کم خونی و کمبود آهن
- سابقه زایمان زودرس
- پارگی غشایی قبل از موعود
در صورتی که حتی یکی از علائم بالا را دارید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید رقصیدن در دوران بارداری برای شما خطری ندارد.
نکات مهم که باید به آنها توجه نمایید
توجه داشته باشید که زیاد منطقی نیست که بخواهید ورزشی کاملاً جدید را در دوران بارداری خود آغاز کنید. بهتر است اگر قبلاً ورزش یا فعالیت خاصی انجام میدادید، همان را ادامه دهید یا در صورتی که سابقه ورزشی خاص ندارید، پیادهروی و رقصیدن را انجام دهید.
مراقب ضربان قلب خود باشید
زمان انجام تمام ورزشها و فعالیتهای بدنی، ضربان قلب افزایش مییابد. مواظب باشید که ضربان به بیش از ۱۴۰ نرسد، زیرا بر اساس تحقیقات انجامشده، رسیدن ضربان قلب در دوران بارداری به بیش از این مقدار باعث افزایش ریسک میگردد. براساس مطالعات انجام شده؛ زنان باردار نباید هر هفته بیش از ۱۵۰ دقیقه به تمرین و ورزش بپردازند. باید حتماً در حین ورزش استراحتهای چند دقیقهای به خود بدهید.
رقصیدن و انجام ورزش در بارداری همزمان باعث افزایش ضربان قلب و دمای بدن میشود. پزشکان توصیه میکنند که دمای بدن خانمهای باردار در حین ورزش نباید بیش از ۳۸ درجه باشد، زیرا افزایش دمای بدن مادر باعث اختلال در رشد جنین میگردد. اگر در باشگاه و کلاس گروهی مشغول رقصیدن هستید، بهتر است مربی را در جریان وضعیت خود قرار دهید. ممکن است مربی برخی از حرکتها را برای شما محدود کند یا جایگزینی برای آنها ارائه دهد.
با رعایت تمام این موارد به راحتی میتوانید به ورزش یا رقصیدن در بارداری بپردازید.
به راحتی در خانه برقصید
ممکن است شرایط لازم را برای رفتن به باشگاه و کلاسهای گروهی نداشته باشید. میتوانید به راحتی در خانه و تنهایی نیز برقصید. امروزه تلویزیون و اینترنت همه چیز را در اختیار ما قرار میدهند. شما با استفاده از یک ویدئوی آموزشی آنلاین رقص، می توانید براحتی برقصید و از اوقات خوش خود لذت ببرید.
توجه داشته باشید که در حین رقص حتماً به ضربان قلب و افزایش دمای بدن خود دقت کنید تا دچار مشکل نشوید. استراحت و فاصله دادن بین تمرینها فراموش نشود. همچنین به مقدار کافی آب بنوشید تا بدن خود و جنین دچار کمآبی نشود.
نکته مهمی که در آخر باید به آن اشاره کنیم:
در دوران بارداری، قبل از انجام هر فعالیت متفاوت با روتین روزمره و ایجاد تغییرات در سبک زندگی خود، حتما با پزشک مشورت کنید.